<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=600253143510456&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
123.jpg

Kulturbygging på arbeidsplassen er mer enn bare vafler og lønningspils

Posted by Tommy Arnesen | 13.03.19 10:34

Hvilken holdning ønsker du at dine medarbeidere skal ha når de våkner om morgenen? Ønsker du at de skal glede seg til å gå på jobb og ta fatt på arbeidsoppgavene, eller vil du helst at de kommer slentrende inn, litt for sent, med null arbeidslyst? Svaret er kanskje selvsagt?

 

Om du svarte alternativ to i spørsmålet ovenfor, vil mange kalle deg skinnsyk, og be deg slutte som leder. For det er vel ingen som ønsker medarbeidere som ikke ønsker å komme på jobb og gi sitt ytterste? Men faktumet er at mange arbeidsplasser har en kultur som dyrker nettopp dette scenariet! Og hvem er det som har skylden for dette? Medarbeiderne? Neida – det er ledelsen, og ledelsen alene.

 

Du har de bedriftene som legger opp til vafler i kantina hver fredag, og lønningspils en gang i måneden, og sier de har en fantastisk kultur i firmaet. At kun 10 prosent av medarbeiderne kommer på lønningspilsen, spiller ikke så stor rolle. Det er jo de som ikke dukker opp sitt tap. Resultatene i bedriften er så som så, men folk kommer i alle fall på jobb. Med unntak de som er sykemeldte for femte uken på rad, da. På medarbeiderundersøkelsen har du en svarrate på omtrent 40 prosent og det ser ut til at mange av de som har svart ønsker seg tydeligere ledelse. Begynner du å skjønne tegninga?

 

Kulturbygging handler om mer enn sosiale tiltak

Sosiale tiltak på arbeidsplassen er vel og bra, men det er ikke alene det som vil bidra til å sørge for at medarbeiderne dine trives, presterer og kommer seg opp om morgenen.

Det er ett stikkord som går igjen uansett hvor du leter etter kunnskap om kulturbygging: Ledelse.

Vi har skrevet mye om kundeserviceledelse på bloggen her tidligere, og det handler om mye av den samme kulturbyggingen som man oppnår ved å fokusere på ledelse av selskapet. Du har sikkert sett det bildet på LinkedIn som så vakkert illustrerer forskjellen på en leder og en sjef, hvor lederen hjelper de ansatte med å dra lasset, fremfor å piske de ansatte til å dra lasset alene, med sjefen oppå. Hvor herlig oppbrukt det bildet enn er, så er det likevel 100 prosent riktig. Alt starter med ledelse, inkludert kulturen i firmaet.

 god kultur på arbeidsplassen er viktig for de ansattes trivsel og motivasjon

 

La oss lage en kultur!

Kultur er ikke noe man bestemmer seg for å lage. Den er der, enten du er klar over det eller ikke. Om det er slik at dine ansatte alltid kommer for sent på jobb, er det et element i en kultur, eller ukultur, som eksisterer på din arbeidsplass. Enten du vil det eller ikke. Heldigvis kan man alltid endre på kultur.

La oss se på dette eksempelet med de ansatte som konsekvent kommer for sent. Hvordan kan man endre på denne delen av kulturen? Hva er i dag konsekvensene av å komme for sent? Sannsynligvis ingen. Det er jo derfor de ansatte ikke gidder å bry seg med å være ute i rett tid. Så nå har du to muligheter:

 

  1. La det bli konsekvenser av å komme for sent. Hvor tyrannisk konsekvensen kommer til å bli, er opp til deg som leder. Uansett hvor mild eller hard reaksjonen er, fremstår du uansett lite sympatisk, og blir sannsynligvis ikke veldig populær. Du endrer jo på kulturen til de ansatte og erstatter det med straff.

  2. Skap en forståelse blant de ansatte på hva de fem, ti eller femten minuttene de kommer for sent betyr i tapt arbeidskraft. Få dem til å forstå at de alle er viktige bidragsytere til selskapet, og at deres oppmøte faktisk er viktig. Ved å la dem få innsikt i hva deres valg og handlinger gjør for å påvirke firmaet i den ene eller andre retningen, skaper du et eierskap til egen arbeidsplass, og holdningene vil dermed påvirkes - sannsynligvis i en positiv retning. Plutselig kommer de ansatte på jobb til rett tid, fordi de ser at det påvirker arbeidsplassen sin positivt. Kulturen er dermed endret til det bedre – uten trusler.

 

Kultur på arbeidsplassen er omfattende

Å gi deg en oppskrift på hvordan du bygger kulturen på arbeidsplassen i ett blogginnlegg er i overkant omfattende. Det er en grunn til at det finnes et eget marked der ute med bedrifter som kun jobber med coaching av andre bedrifter og deres kultur. Det er nemlig så mye å ta tak i: Du har alt fra det sosiale, som vi nevnte innledningsvis, til det ledelsesbaserte – og alt imellom.

Kultur er ikke frivillig å ha i en bedrift. Den har du enten den er dårlig eller god. Enten den gjør de ansatte gleder seg eller gruer seg til å komme på jobb.

Det vi ønsker å få frem med dette innlegget er at kultur på arbeidsplassen er viktig å jobbe med hele tiden. Det er den som sørger for trivsel blant de ansatte, hvor godt de utfører jobben sin, hvordan produksjonen er og til syvende og sist hvor bra eller dårlig sjappa di omsetter.

Start med ledelsen i bedriften. Evaluer hvordan dere jobber, gi de ansatte mandat, skap en eierfølelse til egen arbeidsplass og sørg for at de ansatte gleder seg til å komme på jobb for å yte sitt beste – hver eneste dag.

Kultur er nemlig noe som bygges med mer enn en slapp vaffel i kantina på fredagene!

Topics: Personal, Ledelse

Written by Tommy Arnesen

Tommy jobber som markedskonsulent i ProffCom. Han er lidenskapelig opptatt av gode kundeopplevelser og teknologien som muliggjør fremtidens kundereiser, og selvsagt det å skrive om disse temaene!