<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=600253143510456&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
123.jpg

Verdien av å dra på ferie

Posted by Tommy Arnesen | 31.07.19 11:00

Det er på tampen av fellesferien, og Norge begynner å våkne igjen etter komaen vi har vært i de siste 3-4 ukene. For deg som arbeidsgiver har det kanskje vært en utfordrende periode, men forskning viser at du kanskje vil se mer til dine ansatte resten av året, dersom de har tatt seg en god ferie!

 

Mange mennesker i Norge har en jobb som krever mye, og kundeservice er absolutt et av yrkene hvor man kan oppleve mye stress. En krevende jobb, kombinert med sunt kosthold og en aktiv livsstil, er noe mange ser på som en gyllen balansegang i livet. Men en artikkel fra forskning.no viser at det for enkelte faktisk heller hadde vært smart å bare ta seg litt mer fri.

 

Det er stresset som tar knekken på oss

Finske forskere har helt siden 70-tallet holdt øye med helsen, og dødsrisikoen til 1222 menn utdannet ved en handelshøyskole i Helsinki. Konklusjonen er at en sunn livsstil ikke nødvendigvis kompenserer for stresset man påføres av å jobbe for mye.

 

Stress er jo noe som påvirker oss både psykisk og fysisk, og ved å ta en ferie fra alt, kommer man seg bort fra alt som påvirker kropp og sinn negativt i en periode. Dette kan også føre til at man holder seg mer på kontoret resten av året, uten sykdom.

 

Stress på arbeidsplassen kan i verste fall føre til sykdom

 

Av de 1222 som ble forsket på i Finland, ble de delt opp i to grupper. 600 ble satt under systematisk overvåkning i 40 år, hvor de hver fjerde måned ble fulgt opp med muntlig og skriftlig rådgivning om å drive med ting som vi i dag vet er bra for oss: trening, slutte å røye, spise sunt og å passe på vekta. De andre 600 fikk ingen hjelp underveis.

Den første gruppen fikk i løpet av perioden redusert sin risiko for hjerte- og karsykdommer med 46 prosent i forhold til den andre gruppen.

 

Det som likevel var en overraskelse for forskerne, var da de kom til 1989. Da hadde det faktisk vært flere som hadde dødd i den gruppen som fikk oppfølging, enn i den andre. Slik fortsatte det frem til 2004, hvor det fra 2004 og utover var lik dødelighet i de to gruppene.

 

Etter disse funnene besluttet forskerne å se på andre faktorer i livene til disse menneskene. Blant annet så de på hvor mye ferie de hadde hvert år.

På denne måten fant de ut at mennene i den første gruppen (intervensjonsgruppen) som tok ut tre uker eller mindre ferie hvert år, hadde 37 prosent forhøyet risiko for å dø i perioden 1974 til 2004, sammenlignet med de i den samme gruppen som tok ut mer ferie.

 

Sunn livsstil er ikke alt

Å leve sunt er noe vi alle burde sørge for å gjøre. Da funker vi bedre på jobb og i livet generelt, men det er altså ikke alt. Det viste seg av forskningen at de som tok ut mindre ferie, også sov mindre i løpet av året. Forskerne tror i dag at den oppfølgingen og veiledningen de gav intervensjonsgruppen i løpet av alle disse årene, også kan ha bidratt til at disse drøyt 600 menneskene kan ha blitt påført mer stress i livet. Dette til tross for at de egentlig bare har blitt oppfordret til å leve et sunnere liv.

 

Stressmestring er altså noe som ikke har blitt vektlagt nok i denne undersøkelsen, og kan nok være mye av grunnen til de funnene som ble gjort. Vi må huske på at forskningsprosjektet startet på 70-tallet, og fokuset på mental helse var på ingen måte det samme som vi har i dag.

 

en sunn livsstil kan bidra til at man får det bedre i kropp og sjel. men å ta seg litt fri kan fungere like bra - om ikke bedre

 

Kjære arbeidsgiver: oppfordre til gode og lange ferier

At ferietiden kan være en utfordring for din bedrift med tanke på bemanningskabalen som skal legges, er det full forståelse for. Likevel er det slik at dersom dine ansatte avvikler lange nok ferier til at de får muligheten til å koble skikkelig av, og komme seg bort fra stresset i en tilstrekkelig lang periode, vil du kunne oppnå den heldige konsekvensen at du får mindre sykefravær resten av året. Det må jo være en fantastisk bonus, med tanke på hvor dyrt dette er for norske bedrifter.

 

Moralen er altså: send de ansatte på ferie! Og når du først er i gang, ta deg en velfortjent pause du også. Det vil dere alle være tjent med i lengden.

 

Ps. Om bemanning i ferien er en reell utfordring for dere, kan du alltids ta en titt her. Vi hjelper deg mer enn gjerne i avviksperiodene.

 

Kilde: Forskning.no - Dropper du ferie, så øker dødsrisikoen

Topics: HMS, Personal, Ledelse

Written by Tommy Arnesen

Tommy jobber som markedskonsulent i ProffCom. Han er lidenskapelig opptatt av gode kundeopplevelser og teknologien som muliggjør fremtidens kundereiser, og selvsagt det å skrive om disse temaene!