<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=600253143510456&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
123.jpg

Hva kan et firma blogge om, egentlig?

Posted by Tommy Arnesen | 23.05.18 12:24

I vårt forrige innlegg her på bloggen, konkluderte vi med at en blogg i høyeste grad er noe bedrifter burde vurdere å starte opp, så lenge det finnes vilje og gjennomføringsevne til det. Men så kommer jo da spørsmålet: Hva skal vi blogge om?

 

 Før vi kommer til avhandlingen her, beviser dette innlegget, lagt ut på Kundeservicebloggen, at en bedrift kan blogge om så mangt – så lenge det finnes en viss relevans, spesielt innen B2B. I dette innlegget deler for eksempel vi med oss av erfaringer fra den innholdsproduksjonen vi gjør, for at du til enhver tid skal få høre om det beste innen kundeservice på vår blogg. Og det er budskapet i denne bloggposten kort oppsummert: fordi du selger skruer, trenger du ikke bare å skrive om skruer.

 

Digresjon til side, la oss gå inn på temaet vi egentlig skal snakke om

 

Vi selger så kjedelige produkter – er det noe å skrive noe om?

Det er mulig å finne noe interessant å skrive om i enhver bransje – så lenge man bruker fantasien litt, og er dyktig på å hente inspirasjon. Men det viktigste for enhver å ha i bakhodet, er likevel at det handler om hva kunden vil lese – ikke nødvendigvis hva du vil skrive om.

Dette høres kanskje fornuftig ut, men det er jo ikke så lett å vite hva andre vil lese, når man ikke er tankeleser. Heldigvis finnes det gode verktøy som kan hjelpe oss på vei:

Google Trends

Dette verktøyet brukes av mange. Alt fra journalister til forskere, som vil se på hva som foregår av aktivitet innen temaene de er interessert i. La oss si at du selger skruer (som nevnt tidligere), og har lyst til å bli synlig på relaterte søkeord til nettopp det. Da er det nyttig å vite hva kundene faktisk søker etter. I Google Trends kan du taste inn nettopp ordet «skrue» for å se hva som kommer ut:

 

Google trends kan gi en god indikasjon på hvilke temaer det kan være nyttig å blogge om

 

Her får vi en analyse av hvor i landet søketermen er mest utbredt, samt hvilke relaterte søkeord som kan finnes – og det er her gullet ligger. Å bli synlig på ett enkelt ord i Google er ikke noe man skal hige for mye etter. Det er long-tail søkeordene man helst vil bli synlige på, da det er de folk søker på. Om du spesifikt selger gipsskruer i Oslo, vil synlighet på søketermen «gipsskruer Oslo» være langt bedre enn å jobbe for å bli synlig på kun «skruer». Se forøvrig eksempelet over, hvor «selvborende skruer» foreslås som et alternativt til det opprinnelige søkeordet.

Et eksempel til: for oss i ProffCom vil synlighet på søkeordet «kundeservice» være helt unødvendig, da de som benytter seg av dette i sin søken, stort sett er på jakt etter en eller annen kundeserviceavdeling hvor de er kunde. Søkeordet må stå i en kontekst som snevrer resultatet ned til det man faktisk leter etter.

 

Google

Et annet tips for å finne ut hvilke søkeord man skal benytte på en bestemt term, er ved å gjøre noe så enkelt som å skrive det aktuelle ordet inn i Googles søkefelt, så får du opp flere forslag som kan være aktuelle for deg – da disse bygges på tidligere søk av andre brukere:

Google gir god innsikt i hva kundene søker etter

 

Å gjøre et forsøk på synlighet rundt disse søkeordene, kan fort være lønnsomt.

 

Men hvordan bruker jeg søkeordene?

Nå som du har funnet ut at du skal skrive et blogginnlegg om et bestemt tema innen «skruer», for eksempel om gipsskruer, må du finne en god vinkling. Vil en artikkel som tar for seg den historiske utviklingen til gipsskruen være spennende å lese? Sannsynligvis ikke.
Nå er det viktig at du setter deg inn hvem det er du skriver for. Hvem er kundene dine? Det kan være alt fra profesjonelle håndverkere til hjemmefiksere. I dette tilfellet, så sier vi at du skal selge til Ola Nordmann, som ikke jobber som håndverker i det daglige. Han vil med stor sannsynlighet være ute etter å lære seg hvordan han skrur inn gipsskruer, siden han aldri har gjort det før, og ikke ønsker å ødelegge veggen sin. Om du da har klart å skape synlighet i Google på et blogginnlegg som for eksempel heter «Slik skrur du inn gipsskruer», vil Ola Nordmann finne deg, og Ola Nordmann vil benytte seg av din guide. Med sannsynlighet vil han også kjøpe skruer av deg, eller huske deg til neste gang han trenger tips og råd. Plutselig er du hans foretrukne oppussingsguide, og da er det ikke lenge før han også begynner å handle hos deg.

 

Hvordan starte

Å starte med en søkeordsanalyse er et godt utgangspunkt for temaer å blogge om på firmabloggen. Det viktigste er å gi kunden en verdi, uten å skulle prakke på dem alt du har av produkter til salgs. Om du sørger for at de får noe igjen for å besøke deg (oftest i form av godt innhold), har du oppnådd mye allerede. Selv de mest snevre bransjer har potensiale til å pushe ut gode blogginnlegg, så ikke la dette hindre deg i å skape godt innhold til dine lesere!

 

Dette er en veldig kort innføring til hvordan du kan utnytte deg av hva kundene leter etter, som utgangspunkt for det du skriver om. SEO eller søkemotoroptimalisering har etter hvert blitt et eget yrke, og det sier seg selv at alle ikke kan ha kontroll på alt. Det viktigste er å skrive til det publikumet du vil nå – og gi dem det de vil ha!

 

Topics: Markedsføring

Written by Tommy Arnesen

Tommy jobber som markedskonsulent i ProffCom. Han er lidenskapelig opptatt av gode kundeopplevelser og teknologien som muliggjør fremtidens kundereiser, og selvsagt det å skrive om disse temaene!