Din jobbsøknad til stillingen innen kundeservice har overbevist, og nå er du en av de heldige som er kalt inn til intervju. Hvordan leverer du nå i intervjuet, og sørger for at det er nettopp du som stikker av med jobben? Et godt sted å starte er å se på hva du skrev i søknaden.
Vi ser at stadig flere har et ønske om å jobbe innen kundeservice. Det er mange om beinet, noe som byr på et luksusproblem for de som ansetter: Søknadsbunken blir tung å gå gjennom, men sjansen for at drømmekandidaten ligger der er også større. Der mange tror at erfaring og ansenitet er alfa og omega, viser det seg ofte å ikke være det avgjørende når man vurderer kandidater. Men snarere personlig egnethet. Nettopp fordi personlige egenskaper vektlegges såpass mye, skiller jobbintervjuene til kundeservice seg litt ut fra «vanlige» jobbintervju.
Selg deg selv
Alle jobbintervjuer handler om at kandidaten skal få muligheten til å selge seg inn så godt som mulig – arbeidsgiveren likeså. Er det i én type intervju dette virkelig gjelder, er det når det kommer til en jobb innen kundeservice. Du kan komme til intervjuet med langt mindre erfaring enn de andre kandidatene som vurderes, men gjør du en god figur i intervjuet og sørger for å selge deg selv inn på riktig måte, kan du fort gå ut og være favorittkandidat etterpå.
Men å selge seg selv – hva mener vi egentlig med det?
For å være helt konkret handler dette om å vise hvor egnet og motivert du er for jobben, og om du vil kunne passe inn i miljøet på arbeidsplassen. Her kan du også briljere med alt du har av kunnskap og hva du er god på.
Når du skal selge deg selv, og sørge for at du blir kandidaten arbeidsgiveren ikke kan gi slipp på, er det en idé at du går gjennom disse punktene i forkant:
- Hvorfor denne stillingen motiverer deg
- Presenter deg selv på en god måte: hvis du vil imponere skikkelig, så lager du en god Powerpoint-presentasjon om deg selv, hvor du viser deg selv som relevant for stillingen
- Hva er det som gjør deg så spesiell?
- Hvorfor vil du jobbe med kundeservice?
- Har du noe erfaring fra før?
- Løft frem hvilke holdninger du har til yrket
- Gjør deg noen tanker om hvilke styrker og svakheter du har. Dette spørsmålet kommer garantert
- Forbered deg på at du vil kunne bli spurt om hvordan du ville agert i ulike situasjoner
- Sett deg inn hva den aktuelle arbeidsgivere driver med og forbered noen spørsmål om selskapet og stillingen, som du kan stille under intervjuet (ikke spør om lønn og slike ting – det kommer senere)
Ps. Når du skal snakke om styrker og svakheter, ikke fall for fristelsen til å forsøke å få noe positivt til å høres ut som en svakhet. Som for eksempel: «Jeg jobber for mye», eller «jeg er for pirkete i arbeidet mitt». Dette er vel strengt talt ikke så veldig negativt, og er noe de aller fleste intervjuere ser rett igjennom. Vær heller helt ærlig – vi har alle svakheter, og ved å fortelle om dem viser du at du er reflektert nok til å identifisere hva du har å jobbe med.
Du vil sannsynligvis bli testet
Det blir stadig vanligere å teste kandidater for å finne ut av deres personlighetsprofil. Det er viktig å nevne at selv om man som arbeidsgiver gjerne ser etter en typisk personlighet, er det ikke sånn at man utelukker alle som ikke passer 100 prosent i denne profilen. Det man sier, hvilke verdier man står for, erfaringen man besitter og motivasjonen for å gjøre jobben er fortsatt det viktigste. Derfor ser vi at det ansettes både ekstroverte og mer introverte mennesker innenfor kundeservice. Det er totalinntrykket som avgjør.
Hos oss benytter vi oss av DISC-modellen når vi kartlegger personlighetstype hos kandidater. Denne vil være med på å også gi kandidaten et bevisst forhold til hva slags personlighet man selv har, som man kan ta med seg videre. Derfor har man også fått en fin innsikt i egen personlighet, selv om man kanskje ikke skulle få akkurat denne jobben.
Enkelte bedrifter vil kanskje utføre flere andre typer evnetester i tillegg til en personlighetstest. Dette er gjerne noe vi ser i bedrifter som driver med komplisert saksbehandling, hvor for eksempel IT-ferdigheter, økonomiforståelse og rask tenking er viktig. Kanskje må du også sikkerhetsklareres.
Alt dette er avhengig av bedriften du skal jobbe for, og vil variere veldig. Stor sett vil du kun møte på en personlighetsanalyse.
Skal du ansette nye på kundeservice? Se våre tips til hva du må se etter i den rette kandidaten her
Hva skrev du i søknaden?
Det du har skrevet i jobbsøknaden vil være relevant for hva du kan bli spurt om intervjuet. Derfor er vår klare anbefaling å lese gjennom det du selv har skrevet, og ikke minst lese stillingsutlysningen et par-tre ganger til før du går inn i intervjuet. På denne måten har du friskt i minnet hva stillingen går ut på, og du kan sørge for at du er forberedt på å snakke om nettopp det intervjueren er ute etter.
Om du følger disse rådene, har du kommet et godt stykke på vei i å gi den som intervjuer deg et godt inntrykk av hvem du er og hva du kan bidra med.
Kundeservice er et veldig spennende yrke, så vår klare anbefaling er å legge ned litt arbeid i å sørge for at akkurat du får jobben. Da er du sikret en jobb som aldri blir kjedelig, hvor du får utfordret deg selv på flere ulike måter, hver eneste dag!
Lykke til med intervjuet!